האם הכספים בקופת גמל נזילים למשיכה ללא מס?
אז זהו, שרק בתנאים מסוימים
מר וויס (שם בדוי) פנה אלינו נואש.
לאורך השנים המליץ לו סוכן הבטוח להפקיד מידי חודש לקופת גמל לצרכי חיסכון. עם השנים הצטבר לו סך של 300,000 ₪ וחברת הביטוח התריעה בפניו שמשיכה של הסכום שלא בדרך של קצבה חודשית תגרור ניכוי מס במקור של 35% – 105,000 ₪ .
מר וייס בחר שלא לקחת מכספים אלו קצבה חודשית עקב שיקולים כלכליים שונים. למר וויס אין קצבאות נוספות מלבד קצבת אזרח ותיק.
המסמכים הועברו אלינו לבדיקה שבה התברר כי עקב אילוצים כלכליים מר וויס ביצע פדיון של כ 65,000 ₪ כבר ב 2020 מהם נוכה מס של כ 23,000 ₪ . לגבי יתרת הסכום הוא חיכה לנס…
בסופו של תהליך השגנו למר וויס אישור לפטור ממס במשיכת הצבירה בסך של 235,000 ₪. בנוסף , המלצנו לו להגיש דו"ח להחזר מס לשנת 2020 בגין ה23,000 ₪ שכבר נוכו.
חשוב לציין שמלכתחילה אפיק החיסכון היה שגוי , מר וייס לא נהנה מהטבות מס במועד ההפקדה ועשוי היה להתחייב במס במשיכה. אם היה מפקיד לקופת גמל להשקעה הכספים היו נזילים במשיכה, מלבד מס על הרווחים (שגם מס זה יכל לקבל חזרה).
משיכה של כספי תגמולים קצבתיים הצבורים במוצר פנסיוני אפשרית בגיל פרישה בכפוף לקיומה של קצבת מינימום בסך של כ- 4,500 ₪ לפחות.
למר וויס אין קצבה (מלבד קצבת אזרח ותיק) ולכן משיכה של כספים קצבתיים נחשבת אצלו למשיכה שלא כדין ומחויבת בניכוי מס של 35% .
יחד עם זאת , קיימים מספר מצבים המאפשרים משיכה של כספים קצבתיים בפטור ממס ,למרות שהמשיכה נחשבת כמשיכה שלא כדין.
אחת העילות היא "עילת הנכות" המאפשרת משיכה בפטור במקרה נכות של "קרוב" .הגדרת "קרוב" לענין הסעיף הינה רחבה מאד. בתחילה טען מר וויס כי כולם במשפחה בריאים ב"ה , אך לאחר ברור מעמיק התגלה כי אמו עברה ארוע מוחי ל"ע ובהנחיתנו הם פנו לביטוח לאומי ומס"ה בבקשה לקבלת אישור על נכות צמיתה של מעל 75%.
למשיכת הכספים הצבורים בסך של 235,000 ₪ – קבלנו אישור מס"ה לפטור ממס. בגין הסכום שנוכה ב2020 יוגש דו"ח בהמשך והמס שנוכה צפוי להתקבל כולו כהחזר מס.
החסכון כאמור עמד על 105,000 ₪ .